Höftsnuva

Info taget från 1177!

Inflammation i höftleden - coxitis simplex

Coxitis simplex är en inflammation i höftleden som ibland kallas för höftsnuva, eftersom det har bildats en ökad mängd vätska i höftleden. Tillståndet och symtomen orsakas av att ledvätska har ansamlats i leden eller att ledkapseln har förtjockats.

Coxitis simplex förekommer i åldrarna två till tolv år men är vanligast i fem-sexårsåldern. Sjukdomen är vanligast hos pojkar.

Symtom

Sjukdomen kan komma plötsligt eller smygande under någon dag. Barnet kan ha hälta, värk och smärtor när det går eller springer. Besvären kan vara allt från en helt obetydlig hälta till ordentliga smärtor, ibland så kraftiga att barnet inte alls kan gå. Det kan göra ont i höften, låret och ibland vid knät.

Ibland har barnet haft en infektion innan, till exempel förkylning, öroninflammation, halsont, mag-tarminfektion eller urinvägsinfektion, men det vanligaste är att symtomen kommer helt utan föregående infektion.

Söka vård

Symtom från höften hos barn ska bedömas av läkare så fort som möjligt, särskilt om barnet har feber eller inte kan stå på benet. Man kan kontakta en vårdcentral, barnläkarmottagning eller ett sjukhus.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Undersökningar

Vid undersökningen brukar läkaren märka att barnet har mer eller mindre svårt att röra benet i höftleden. Barnet brukar få lämna blodprov om det har förhöjd kroppstemperatur, för att läkaren ska kunna kontrollera blodvärdet och se om det finns en infektion. Med hjälp av ultraljud går det att se om ledvätska har ansamlats i leden eller att ledkapseln har förtjockats, men det brukar inte vara nödvändigt för att läkaren ska kunna ställa diagnos. Däremot är det viktigt att höften röntgas för att utesluta andra sjukdomar i skelettet, särskilt om symtomen varat mer än en vecka.

Behandling

Barnet behöver vila och ska helst ligga till sängs. Om symtomen är lindriga och proverna är normala så kan barnet vila hemma och hålla sig stilla så mycket som möjligt. Annars brukar det ta längre tid innan besvären går över.

Om barnet har mycket ont och inte kan stödja på benet, eller dessutom har feber, är det vanligt att barnet läggs in på sjukhus för observation.

Förlopp

Symtomen brukar gå över efter två till tre dagars vila i lindriga fall. Sedan kan barnet vara mer fysiskt aktivt, men bör inte gå långa promenader eller delta i ansträngande idrottsaktiviteter som fotboll eller ishockey. Vid ett nytt läkarbesök en till två veckor efter att hältan eller smärtorna började, kontrolleras rörelseförmågan i höftleden. Om allt är bra kan barnet få vara så fysiskt aktivt som det vill. Om barnet fortfarande har svårt att röra benet i höftleden brukar kompletterande blodprov tas för att läkaren ska kunna utesluta andra orsaker till besvären.

Vad händer sedan?

Coxitis simplex går för det mesta över utan någon risk för komplikationer i framtiden. En del barn har benägenhet att få coxitis simplex vid infektioner, och har barnet en gång haft sjukdomen är risken något större att få den på nytt. Om leden är mycket svullen finns en lite ökad risk för att barnet kan få Perthes sjukdom, som är en annan sjukdom i höften.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0